Jak získat zelenou kartu

Když budete mít zelenou kartu, neboli dlouhodobý pobyt v USA, budete moci legálně žít a pracovat ve Spojených Státech a můžete se pokusit stát se právoplatným občanem. O zelenou kartu můžete zažádat prostřednictvím své rodiny, zaměstnavatele, nebo z jiných důvodů. Proces zpracování žádosti trvá dlouho, ale stojí za to. V tomto článku se dozvíte, co musíte udělat, abyste získali zelenou kartu.

Metoda 1 z 3:
Zjistěte, do které kategorie spadáte

  1. 1
    Zjistěte, zda je pro vás možné získat zelenou kartu díky rodině. Jde o nejběžnější a často také nejsnadnější způsob, jak získat zelenou kartu. Pokud máte v USA přímého příbuzného, imigrační zákon vám umožňuje podat si žádost o povolení trvalého pobytu.
    • Mnoho lidí zelenou kartu získá díky tomu, že jsou příbuzní občana USA. Pokud jste partnerem, dítětem, nebo rodičem člověka s americkým občanstvím, váš příbuzný může vyplnit formulář I-130 a zažádat vám o zelenou kartu. [1] Potom budete muset projít procesem „Adjustment of Status“ a získáte povolení k trvalému pobytu. [2] Pokud nejste ve Spojených Státech, proces se bude trochu lišit. Budete muset získat vízum vydané v USA a jakmile přijedete, budete moci získat povolení k dlouhodobému pobytu.
    • Pokud chcete získat zelenou kartu díky příbuznému, který má povolení k trvalému pobytu, ale není právoplatným občanem USA, postup je podobný, ale pomalejší.
    • Pokud je vám více než 21 let, nebo se vdáte/oženíte, změní se váš rodinný stav, což může zpozdit vydání zelené karty.
    • Zelenou kartu můžete získat i díky speciálním situacím, například pokud jste týraný partner nebo dítě občana USA, pokud jste vdova či vdovec po občanovi USA, nebo pokud jste dítě cizího diplomata narozené v USA.
  2. 2
    Zjistěte, zda můžete získat zelenou kartu díky své práci. Tato obecná kategorie se dělí na mnoho podkategorií, ale v podstatě jde o to, že je možné získat zelenou kartu díky zaměstnání, investici, nebo specializované práci. Zjistěte, zda se vás některá z následujících situací týká:
    • Získali jste pracovní nabídku v USA. Pokud je to váš případ, váš zaměstnavatel bude muset získat osvědčení o práci[3] a vyplnit formulář I-140 - Immigrant Petition for Alien Worker.[4]
    • Chcete získat zelenou kartu díky investicím. Pokud jste podnikatel, který investoval do cílové oblasti $1,000,000 nebo $500,000 a plánujete vytvořit alespoň 10 pracovních míst pro občany USA, můžete požádat o zelenou kartu díky těmto investicím. [5] Budete muset vyplnit formulář I-526 - Immigrant Petition by Alien Entrepreneur.
    • Máte speciální schopnosti a chcete o zelenou kartu zažádat sami. Velmi talentovaní a schopní lidé, kteří jsou považování za špičky ve svých oborech (držitelé Nobelovy ceny, vrcholoví sportovci atd.) mohou o zelenou kartu zažádat sami. Do této kategorie ovšem spadá velmi málo lidí. [6]
    • Spadáte do speciální kategorie zaměstnání. Pokud jste například afghánský nebo irácký překladatel, afghánský nebo irácký občan, který se podílel na budování vlády USA, nebo člen ozbrojených jednotek, můžete zelenou kartu získat tímto způsobem. [7]
  3. 3
    Zjistěte, zda spadáte do kategorie uprchlíků, kteří mohou získat zelenou kartu. Pokud jste na území USA vstoupili jako uprchlík nebo azylant, nebo jako člen rodiny uprchlíka či azylanta, po roce můžete požádat o vydání zelené karty.
    • Pokud jste v zemi jako uprchlík, musíte po uplynutí jednoho roku bezpodmínečně požádat o zelenou kartu.[8]
    • Pokud jste v USA jako azylant, není povinné žádat o zelenou kartu.
    Reklama

Metoda 2 z 3:
Podejte žádost a zjistěte si dostupnost víz

  1. 1
    Podejte si správnou žádost. Až zjistíte, do jaké kategorie imigrantů spadáte, budete muset vyplnit žádost o zelenou kartu společně se zaměstnavatelem nebo členem rodiny. Pouze ve výjimečných případech žádost vyplňujete sami.
    • Pokud chcete získat zelenou kartu díky rodině, váš příbuzný musí vyplnit formulář I-130, the Petition for Alien Relative.
    • Pokud chcete získat zelenou kartu díky zaměstnání, váš zaměstnavatel musí vyplnit formulář I-140, Petition for an Alien Worker.
    • Pokud jste podnikatel s investičními záměry v USA, vyplňte formuář I-526, Immigrant Petition by Alien Entrepreneur.
    • Pokud spadáte do speciální kategorie, vyplňte formulář I-360.[9]
    • Pokud jste uprchlík nebo azylant, pravděpodobně nebudete potřebovat žádost – stačí splnit požadavky. [10]
  2. 2
    Zjistěte si, zda jsou ve vaší kategorii dostupná víza. Až váš zaměstnavatel nebo příbuzný vyplní žádost, budete muset zjistit, zda jsou dostupná nějaká víza. Počet dostupných víz se liší podle vaší kategorie a země, ze které pocházíte.
    • Pro lidi, kteří žádají o zelenou kartu prostřednictvím rodiny je připraveno neomezené množství víz.[11]
    • Pro lidi, kteří žádají o zelenou kartu prostřednictvím zaměstnání nebo nepřímých rodinných příslušníků je pouze omezený počet víz. Bude vám přiděleno datum a budete muset počkat, dokud pro vás nebude dostupné vízum. [12]
    • Dostanete „Visa Bulletin,“ který vám umožní sledovat vaše místo v řadě.
  3. 3
    Vyplňte formulář I-485 – Application to Register permanent Residency. Nejprve budete muset počkat na vízum a potom budete muset vyplnit tento formulář. Řiďte se pokyny uvedenými na formuláři a vyplňte všechny požadované údaje.
    • Pokud žádáte o zelenou kartu prostřednictvím rodiny, můžete tento formulář vyplnit zároveň s žádostí, kterou bude vyplňovat váš příbuzný, protože v této kategorii je neomezený počet víz.
    • Budete muset zaplatit poplatek $1070.[13]
    Reklama

Metoda 3 z 3:
Zakončení procesu a vydání zelené karty

  1. 1
    Nechejte si vzít biometrické údaje. Během čekání na zelenou kartu si vás zavolají do Application Support Center, kde budete muset vydat otisky prstů, nechat se vyfotit a podepsat se. Centrum tyto informace využije k tomu, aby si vás prověřilo a mohlo vám zpracovat zelenou kartu.
  2. 2
    Absolvujte pohovor. V některých případech budete muset absolvovat pohovor na úřadě USCIS a zodpovědět dotazy ohledně vaší žádosti. Pokud vás pozvou na pohovor, nezapomeňte na něho jít.
    • V některých případech bude nutné, aby vás na pohovor doprovodil příbuzný, který vyplnil žádost o vaši zelenou kartu.
    • Vezměte si s sebou cestovní dokumenty, pasy a všechny další důležité formuláře.
  3. 3
    Počkejte si na finální rozhodnutí o vydání zelené karty. USCIS projde vaše dokumenty, zhodnotí váš pohovor a zkontroluje, zda splňujete všechny požadavky. Jakmile se rozhodnou, pošlou vám vyjádření poštou.
    • Když bude vaše žádost zamítnuta, můžete se proti rozhodnutí odvolat.[14]
    • Když bude vaše žádost přijata, obdržíte další instrukce ohledně vydání zelené karty.
    Reklama


Tipy

  • Snažte se zjistit si co nejvíce informací. Pokud existuje něco, co by vám mohlo zabránit v tom, abyste získali zelenou kartu (například politické aktivity vašich blízkých, nebo spáchané zločiny), připravte si odůvodnění těchto věcí a buďte připraveni se od těchto negativních věcí distancovat.
  • Nesnažte se získat zelenou kartu od podvodníků, kteří po vás chtějí peníze. Není možné zaručit, že zelenou kartu dostanete.
  • Pečlivě si pročtěte všechny formuláře. Pokud neumíte číst v angličtině, požádejte někoho důvěryhodného, aby vám formuláře přeložil.
Reklama

Související články

Jak se stát dobrodruhem
Jak si sbalit vak na šaty
Reklama

O tomto wikiHow

wikiHow je "wiki", což znamená, že na jednom článku se podílí více autorů. Na vytvoření tohoto článku se podílelo 13 lidí, někteří anonymně, aby jej v průběhu času vylepšili.
Kategorie: Cestování

Reference

  1. http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=f63da6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=f63da6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD
  2. http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=f63da6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=f63da6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD
  3. http://www.foreignlaborcert.doleta.gov/perm.cfm
  4. http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.5af9bb95919f35e66f614176543f6d1a/?vgnextoid=4a5a4154d7b3d010VgnVCM10000048f3d6a1RCRD&vgnextchannel=db029c7755cb9010VgnVCM10000045f3d6a1RCRD
  5. http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=cf54a6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=cf54a6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD
  6. http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=4505a6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=4505a6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD
  7. http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=a695a6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=a695a6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD
  8. http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=4886a6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=4886a6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD
  9. http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=2da73a4107083210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=2da73a4107083210VgnVCM100000082ca60aRCRD

Pomohl vám tento článek?

Ano
Ne
Reklama